Bitkisel Ürün Sigortası

30.12.2007 tarihinde Bakanlar Kurulunca alınan karara göre; Bitkisel Ürünler için, dolu ana sigortası ile birlikte yangın, heyelan, deprem, fırtına, hortum ek teminatları paket halinde; ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için bu belirtilen teminatlara ilave olarak isteğe bağlı don riski teminatı ; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife talimatlar kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir.

Söz konusu karar doğrultusunda, uygulamanın basit ve anlaşılır olması bakımından verilen teminatlar aşağıda görüleceği üzere 2 ayrı paket halinde tasnif edilmiştir. Üreticiler sigorta yaptırırken ürününe ve ihtiyacına uygun paketi seçebileceklerdir.

Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler

  • Paket 1: Tüm bitkisel ürünler için Dolu + Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem ve Heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı,
  • Paket 2: Sadece meyveler için Don + Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır.
Sıra Ürün
1 Altın Top
2 Antep Fıstığı
3 Armut
4 Avokado
5 Ayva
6 Badem
7 Ceviz
8 Dut
9 Elma
10 Erik
11 Fındık
12 İncir
13 Kayısı
15 Kestane
16 Kivi
17 Limon
18 Mandalina
19 Muşmula
20 Muz
Sıra Ürün
21 Nar
22 Portakal
23 Şeftali (Nektarin)
24 Şeftali
25 Trabzon Hurması
26 Üzüm
27 Vişne
28 Yenidünya
29 Zeytin
30 Kiraz

Don teminatı dışında kalan meyveler

Sıra Ürün
1 Ahududu
2 Çilek
3 İğde
4 Keçiboynuzu
5 Kızılcık
6 Turunç
7 Zerdali

Primlerin Ödenmesi

Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50`si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %10`u peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda tahsil edilir.

Hasar İhbarları

Bitkisel ürün sigortalarında en geç 5 işgünü içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile Tarsim` e yapılır.

İşleyiş ve Hasar Organizasyonu

Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarsim’ e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarsim’ in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.

Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır, kesinleşen ve onaylanan tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine TARSİM tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir.